Bure og voliére

Vælg det rigtige bur

Jordegernet er et meget aktivt dyr, og skal derfor have meget plads – og mulighed for at røre sig i buret. Til et enkelt dyr bør det mindst være 80 x 150 x 200 cm (B x L x H). Dette er kravet fra Dyrenes Beskyttelse og vi råder til at holde øje med pasningsvejledningen over tid, da kravene kan ændres.
Det er vigtigt at buret er så højt, da jordegernet specielt er glad for at klatre. Holder man jordegern som par skal buret være dobbelt så stort. Fordi jordegern er så territoriale skal det underlegne dyr have en mulighed for flugt, hvis der skulle opstå uoverensstemmelser.

I naturen har hvert dyr sit eget territorie, hvor de kun tåler en partner i parringstiden. Selv ungerne bliver kastet ud af territoriet når de når en vis alder. Opstår der konflikter i naturen, har den underlegne part mulighed for at flygte over territoriegrænsen – men det kan være svært i et bur. Derfor anbefales det at sørge for de har nok plads og ikke har adgang til hinandens territorie uden opsyn. Konsekvensen kan ende med kampe, bidsår – og i nogle tilfælde døden for det svageste dyr.

Buret bør indrettes således at to af siderne er af ru træ, så dyret kan få fæste med sine kløer, og klatre på fladerne. Siderne beskytter derudover dyret mod træk – og dyret føler sig heller ikke så udsat. Er der meget aktivitet i rummet som jordegernet ikke lige bryder sig om, kan den trække sig lidt tilbage – uden at skulle kravle ind i sin hule.

På de to resterende sider kan der bruges trådnet. Det anbefales bestemt ikke at bruge plexiglas istedet for trådnet, da dyret kan risikere at løbe ind i det, enten under leg eller flugt. Trådnettet størrelser er der mange meninger om. Hvis du ikke har planlagt at skulle have unger, kan du have en trådnetsstørrelse på 2 centimeter, eller derunder. Hvis du overvejer at der skal fødes unger i det pågældende bur, må maskestørrelsen maksimum være 1,5 centimeter, da ungerne ellers ville kunne klemme sig ud.

Bunden bør enten være meget nem at gå til, eller bedst af alt, være til at trække ud – som man kender det fra fuglehuse. Hvis man vælger den løsning skal man være opmærksom på at hullet der bliver tilbage, når man har trukket bakken ud, ikke er større end maskestørrelsen. Hvis den er, skal den kunne lukkes med en klap/låge – eller har jordegernet en flugtmulighed der.

Hvis man ikke selv ønsker at bygge sit bur, kan man kigge efter et voliére fra en dyrehandel. De er godt nok beregnet til fugle – men det er den eneste burtype som er stor nok til et jordegern. Inden du vælger buret, skal du huske på at undersøge maskestørrelsen da nogle bure har en forholdsvis stor maskestørrelse. De fleste voliérer man kan købe er åbne på alle fire sider. Med en lille smule fingerfærdighed kan man købe en tynd træplade i byggemarkedet og montere den på indersiden af voliéren.

Byg dit eget bur

Det er en rigtig god ide selv at bygge buret til dit jordegern. På den måde er man selv herre over dimensionerne – og på den måde kan give sit jordegern al den plads det måtte ønske – og det er væsenligt billigere end at skulle købe et fra dyrehandleren.

Der er set mange smarte måder at lave bure på, så det er bare med at lade fantasien flyve – og realisere det med hammer og søm! De fleste gnavere har det med at bide i alt det træ de overhovedet kan finde – men det gør jordegernet ikke. Derfor er det slet ikke noget problem at bygge buret af pladetræ og lister.

Er man ikke vild med ideen om at skulle sætte et halvt hundrede kramper i, kan man låne en hæftepistol i det lokale byggemarkede. Der er også en anden mulighed; hvis man tager ud og kigger på genbrugsstationen, kan man være heldig at finde en gammel fuglevoliére. Man kan tage siderne (forudsat de ikke er rustne!) og bruge dem istedet for trådnettet.

Det er smart at bygge en låge i buret. På den måde slipper man for at skulle skrue siderne af, når der ca. en gang om året, skal skiftes grene i buret, samtidig med at den generelle rengøring også lettes. Ligeledes kan det vise sig at være meget nyttigt med en foderlåge – så slipper man for at skulle være så opmærksom på dyret, når det blot skal have nyt vand eller foder.

Der er mange måder at samle buret på. Hvis man ikke er den store gør-det-selv mand, kan man enten vælge at skrue træet sammen på sædvaneligvis, eller bruge vinkeljern til samlingerne. Træsorten betyder ikke noget for jordegernet – så vælg hvad der umiddelbart falder dig for. Der er dog to ting man skal huske på; det må ikke være lakeret på indersiden (de områder som jordegernet kan komme til), og det må ikke være imprægneret træ.

Skuffen bør være af kunststof, da det er væsenligt nemmere at rengøre, end en almindelig træplade. I enhver dyrehandel er det muligt at købe nogle færdige kunststofkar som man eventuelt kunne bygge sit bur efter.

Indret med omtanke

Jordegernet har brug for at kunne bevæge sig rundt inde i buret, så derfor er indretningen vigtig. For det første, find nogle gode ru grene som jordegernet kan få fat i, og klatre på. I byggemarkedet og i dyrehandleren kan du få nogle beslag som du kan montere grenene på trådnettet med. Du kan naturligvis også presse grenene fast mod nettet – men det er ikke en god ide, da nettet hurtigt kan give sig – og grenen så kommer til at sidde løst. Hvis du vil have det til at se pænt ud, kan du også vælge kun at fæstne grenene på de to lukkede sider, så der ikke stikker nogen ‘grimme’ ender ud på nettets side.

Redekassen er meget vigtig for jordegernet. Du kan sammenligne den med dit soveværelse – er der noget andet sted man kan føle sig lige så tryg? Du kan enten vælge at lave den selv, eller køben en i en dyrehandel. Det er vigtigt at redekassen ikke er af plastik, da platsikken ikke lader reden ånde – og er et dårligt isoleringsmateriale. Derfor; brug træ.

Hvis du selv vælger at bygge redekassen, så er et oplukkeligt låg er en god ide. Målene bør være omkring 15x20x25 centimeter (HxDxB) på kassen, og 3-4 centimeter til hullet. Låget skal enten udgøre en aftagelig side, eller et normalt vippelåg. Det er sjældent, men det hænder at man skal gøre rent inde i reden også. Uanset de udvendige mål, må redekassen aldrig blive mindre end ca. 3375 kubikcentimeter (15x15x15). Der skal, foruden jordegernet, også være plads til redematerialet – og det kan godt komme til at fylde lidt.

Placeringen af redekassen er ikke så vigtig. Jordegernet er ligeglad med om det står i bunden eller i toppen. Der er dog et hygiengisk argument for at placere redekassen et godt stykke oppe; for placeres den på bunden bliver den hurtigt svinet til med fodderester og ekskrementer. Ligeledes bør der føres en gren hen foran indgangshullet på redekassen, så jordegernet har let tilgang til kassen.

Har du planer om at have mere en ét jordegern i buret, er det en rigtig god ide at have flere redekasser – og gerne i hver sin ende. Hvis der er flere jordegern, vil der også være flere territorier – og derfor vil de gerne kunne flytte ind i hver sin bolig.

Som polstringsmateriale til redekasserne kan der bruges flere forskellige materialer. Vær dog varsom med hvad du vælger, da jordegernet ikke må komme kunne komme til skade. Vælg ikke noget med lange tråde som dyret kan filtre sig ind i. Naturlige stoffer som egner sig til polstring kunne eventuelt være:

  • Tørt hø
  • Bløde høvlspåner
  • Løv
  • Mos
  • Toiletpapir revet i tynde stykker

Nogen foreslår også stofrester, men da dyret hurtigt kan komme i problemer med trådene, frarådes det på det kraftigste. Man bør sprede polstringsmaterialet ud på bunden af buret, så jordegernet selv kan vælge hvilken mængde det vil bruge. Efter et stykke tid, når jordegernet er flyttet ind, kan man så fjerne resterne. Husk at give den lidt at supplere med engang imellem.

Ud over klatremuligheder kan man supplere med forskellige typer legetøj og gravemuligheder. Alle jordegern er forskellige, så det gælder om at prøve sig frem med legetøj i buret. Gravemuligheder kan stærkt anbefales, da jordegern elsker at gemme sin mad alle vegne. Ud over bundlaget kan man supplere med pesticidfri jord (f.eks. ugødet spagnum), som kan være i en kasse for sig selv. Der er flere ejere benytter sig af opbevaringskasser i plastik med låg for at undgå at det sviner for meget. Der laves en indgang til kassen i form af et hul, så jordegernet kan komme derned og grave løs. Selvom jordegernet ikke nødvendigvis bruger lang tid inde i kassen anbefales det er lave nogle åndehuller eller lade være med at lukke kassen helt tæt til.

Er man så god ved sit dyr, at det kommer ud og får lov til at løbe lidt rundt engang imellem, vil det også være rigeligt. Løbehjul, som man kender det fra mus, hamstre, mv. er ikke andet end tortur-redskaber. Dyrene finder dem meget fornøjende, men i det lange løb er det en bjørnetjeneste. Der har været lavet et forsøg med en skovmus som havde et løbehjul i sit bur. Den stakkels mus løb op til 25 kilometer på en nat! De bliver nærmest afhængige af den bevægelsesfrihed de har i hjulet – og vi nærmer os næsten bursyge.

Transport- og feriebur

Skal du tit på tur med dit jordegern er det en god ide at have et rigtigt transportbur. De kan købes i enhver dyrehandel, og kan naturligvis også laves selv. De skal naturligvis overholde de samme retningslinier for maskestørrelser, og selve buret bør være omkring 20x40x30 centimeter (BxDxH) som et minimum.

Der bør ikke være mad- og vandskål i transportburet, da man nemt kommer til at skvulpe rundt med det. Husk dog at give dit jordegern vand og mad, hvis I er på en længere køretur.

Et feriebur behøves nødvendigvis ikke at være lige så stort som den hjemmelige bolig. Et normalt stort fuglebur kan godt udgøre et midlertidigt hjem den uge man nu er på ferie. Det er vigtigt at man ikke vælger eksempelvis et hamsterbur – da hamstrer ikke flyver så meget rundt, eller bevæger sig i højderne – som henholdsvis fugle og jordegern. Højden er vigtig for jordegernet, da det jo elsker at klatre.

Placering af buret

Buret bør stå et lyst sted, hvor der ikke er træk. Man skal dog være opmærksom på at buret ikke må stå i konstant sollys. Jordegernet skal have muligheden for at trække sig tilbage i et hjørne hvor der er skygge.

Buret skal også helst stå på en sådan måde at det ikke kan blive generet af lyset fra fjernsynet. Ligeledes, hvis du godt kan lide høj musik, skal buret placeres på en sådan måde at det ikke bliver generet af musikken.

Det er også en god ide at placere buret sådan at jordegernet selv kan komme ind i buret, når man har ladet det løbe frit rundt. Når man har lukket jordegernet ud, kan det løbe rundt og lege indtil det ikke gider mere. Så tripper det stille tilbage i sit bur og sætter sig. Så er man fri for at skulle løbe rundt efter det i hele huset.

Placering af mad og vand

Dit jordegern skal naturligvis have noget at spise. Du skal være opmærksom på at foderbeholderen ikke bliver for flad – for så ryger foderet for nemt ud når jordegernet springer rundt i skålen. Vælg derfor en foderskål med høje kanter. Vandbeholderen bør placeres på en måde, så vandet ikke bliver beskidt – det vil sige, som redekassen, lidt i højden. Samtidig skal du være sikker på at den ikke vælter, og gør det hele vådt. Derfor kan du bruge et trug der fastgøres til burets gitter eller vælge tunge skåle, der ikke så nemt kan væltes.

Du kan finde trug til både foder og vand i din dyrehandel. Der findes både trug du kan fastgøre til gitteret, og nogle tungere nogen som kan stå på enten en platform, eller i bunden af buret.

Et godt råd er, at aldrig fylde mere mad og vand i beholderne, end man rent faktisk ved der bliver drukket og spist. På den måde undgår man at dyret sviner sit vand til, eller spilder al maden ud over det hele under leg.

Vælg bunddække med omtanke

Sand er forbudt som bunddække i buret. Jordegernets små poter kan ikke tåle at træde på de skrape små sandkorn. I stedet bør man bruge tørv, naturbark eller ugødet jord i bunden af buret. Hos dyrehandleren kan man købe nogle pakker med strøelse til små pattedyr. Disse varierer i finhed og hårdhed, så man kan prøve de forskellige typer over tid og se hvilket materiale jordegernet foretrækker (hvis den altså får en præference for én type strøelse).

Jord er helt perfekt, da jordegernet er meget glad for et jordbad nu og da. Den kaster sig i jorden, og strækker sig så lang den er. Hvis man ikke ønsker at fylde bunden med jord, kan man bruge noget af strøelsen fra dyrehandleren. Man kan derpå sætte en lille kasse ind med jord, som jordegernet så kan bruge. Det vare dog ikke længe før end det lille dyr har spredt jorden ud over det hele, men det er ikke så svært at få fat i jord i vore dage ;o) Vær opmærksom på at du ikke bruger markjord! Det indeholder pesticider, og er farligt for jordegernet. Man kan gå en tur i skoven og tage en skovfuld med hjem – eller henvende sig i et gartneri og købe lidt frisk jord der. Butikker som Silvan sælger også ugødet spagnum. Det vigtigste er blot at det ikke indeholder pesticider.

Lav et havebur!

Det er muligt at holde jordegern udenfor hele året – der er dog visse forudsætninger man skal tage sig. I vintertiden går jordegernet næsten i hi, og det vågner kun en sjælden gang op – kun for at spise lidt fra forrådet. Hvis du holder dine jordegern udendørs i vinterperioderne vil du opleve det samme – de er meget inaktive. Det sker dog ikke når man holder dem i en opvarmet bolig – de kan blot blive lidt mere dovne end man ellers kender dem. Vær opmærksom på, at ved vedvarende frostvejr kan der være risiko for at jordegernene fryser ihjel, hvis man ikke tager sig nogle forholdsregler.

For det første bør et udendørsbur være større end et indendørsbur – blandt andet fordi muligheden for at udvide det er væsenligt større udenfor end inde i stuen. Man kan enten vælge at have et bur med fast underlag, eller bygge det så det står fast i jorden – således jordegernene kan få lov til at grave gange, og eventuelt anlægge redekasse under jorden.

Sørg for at der er lukket for at jordegernene kan grave sig ud af buret. Der kan eventuelt lægges trådnet under hele buret, eller man kan vælge at lægge et cementeret fundament. Det er vigtigt at der er nok jord som de kan grave i – og skal jordegernet være ude om vinteren, er det vigtigt at de kan lave sig et frostsikkert vinterbo under jorden, da en redekasse ikke kan holde frosten ude. Derfor bør man anlægge fundamentet under frostgrænsen som ligger på ca. 80-100 centimeter.

Når jordegernet er gået i vinterhi kan man hjælpe det med at lægge enten løv, halm eller lignende ovenpå jorden. På den måde hjælper man jordegernet med at holde frosten væk – ligesom man kender det fra planter, der skal beskyttes mod kulden. Husk også her at give jordegernet muligehed for at polstre sin vinterbolig med hø eller mos – det samme som ved et indendørs bur.

Et havebur bør naturligvis have samme indretningslinjer som et indendørsbur. Rigeligt med grene de kan klatre i – og fornuftigt placerede beholdere til både foder og vand.